Faktatext om brunbjörnen.

Fakta text 1 brunbjörnen.
Utseende

Brunbjörnens utseende på brunbjörnen är att den är tät och tjock päls, brun, brungrå eller svart färg. Den har långa krökta klor som ej går att dra in. 
Källarkunskap bilder och fakta.se Brunbjörnens päls kan variera från ljust grågul till nästan svart. Det finns både brunbjörnar med både långhårig och kort päls. Många unga björnar har en tydlig ljuskrage runt halsen. Av de europeiska djurarterna är det ingen som går så bredbent som björnen.

Egenskaper.

Brunbjörnens egenskaper är att den är väldigt stark och snabb och vig och bra klättrare och en bra simmare. Den har också bra hörsel. Och bra luktsinne. Den har lite halvdålig syn.
Kull.

En brunbjörn brukar få 2-3 ungar/kull som föds mitt i vintern.

Vart den trivs bäst.

Brunbjörnen brukar finnas mest i norra Sverige och trivs bäst i barrskog.

När björnen går i ide

Kunskaps källa bilder och fakta.se Mellan oktober/november till april ligger björnen i ide. Då äter den eller dricker den ingenting och många kroppsfunktioner är starkt nedsatta. Hjärtat sjunker från normala 40 slag/minut till cirka 10 slag/minut samt kroppstempraturen sjunker från 38 grader till ungefär 33-34 grader.
Ingen kunskapskälla på den här. Brunbjörnen är vaken hela sommaren och lägger sig i ide till vintern och vaknar på sommaren. 
Släkten.

Brunbjörnens släkt är med isbjörn, svartbjörn och grizzlybjörn.

 Kunskapskälla bilder och fakta.se. Björnen räknas som ett rovdjur även om dess föda till större delen består av växter. Under våren äter björnen mycket rötter, nyvuxet gräs, örter och olika myror för att senare under sommaren övergå till mer gröna växter av olika slag. Vanliga spår efter brunbjörnar är uppvälta stenar samt bit och klösmärken på vegetationen. I sin jakt på myror gräver gärna björnen ut myrstackar, vanligtvis uppifrån där rester av stacken kan vara spridda metervis åt sidorna.
Fortplantning och parning – hårlösa ungar.

Källarkunskap bilder och fakta.se ungarna som vid födseln både är blinda och hårlösa och föds i mitten av vintern – från slutet av december till februari – samtidigt som honan ligger i ide. Dräktigheten varar i ungefär 8 – 10 veckor och ungarna är små som råttor med en vikt på 250 – 650 grader vid födseln, bara en hundradel av sin mors vikt. 

Utbredning. 

Svenska rovdjursföreningen.se. en björnhona är ungefär 5 år när hon föder sin första kull och risken att en förstföderska förlorar sina ungar är stor. Erfarna honor till 9 – 20 år gamla, har betydligt större chans att föda upp en kull ungar, därför påverkas tillväxten i björnstammen negativt om dom honorna skjuts.
Ingen kunskapskälla på den här.

Brunbjörnen får sin föda från både växt- och djurriket

Annons
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s